Biudžetinė įstaiga, 191777611, Aukštaičių a. 10, Subačius, LT-40406 Kupiškio r.,  tel.: 8-459-55285, e.paštas: rastine@gimnazija.subacius.lm.lt

Kupiškio r. Subačiaus gimnazija

Suraskite mitologinius lobius

2016-02-26

Mūsų protėviai į mitologiją įdėjo paslapties kodą, kurį kiekviena karta bandome vienaip ar kitaip įspėti, suprasti, išreikšti. O kokį kodą atrado mokiniai dalyvaudami tarptautiniame mokinių kūrybos konkurse „Suraskite mitologinius lobius“?

Subačiaus gimnazijoje buvo organizuojamas tarptautinis mokinių kūrybos konkursas, kuriame dalyvavo 36 respublikos mokinių ugdymo įstaigos ir bendraamžiai iš Latvijos, Jelgavos, Balvu meno mokyklų atstovai. Sulaukėme 300 įvairia techniką atliktų piešinių ir tame tarpe 44 keramikos darbus. Dalyvaujančiųjų konkurse geografija plati — mokiniai iš Klaipėdos, Šilalės, Lazdijų, Akmenės, Kelmės, Rietavo, Ignalinos, Širvintų, Panevėžio Raseinių, Vilniaus, Kauno ir dauguma kūrėjų iš Biržų bei Kupiškio rajonų mokyklų.  Nuotraukos>>>

 

Ieškant mitologinių lobių mokiniams buvo pateikti temos variantai, kuriuose galėjo atspindėti krašto mitologiniai personažai, visatos simboliai ir ženklai, sakmės, legendos, padavimai ir tautodailės meninės kūrybos įtaka. Išsamiai susipažinę ir apmąstę kūrybinę temą, mokiniai kūrė laisvai interpretuodami, improvizuodami pagal baltų mitologiją, panaudodami simbolius, ženklus, kūrybą siedami su senuoju pasaulio vaizdavimu, panaudodami įvairiausias meninės raiškos technikas.

Prieš renginį susirinkusi vertinimo komisija, kuriai atstovavo Rudilių J. Laužiko dailės mokytojas Algirdas Venckus, keramikos mokytoja Gražina Visockienė iš Biržų V. Jakubėno muzikos mokyklos ir Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė Kristina Jokimienė., turėjo daug darbo atrinkti geriausius, originaliausius ir temą atitinkančius mokinių kūrybos darbus. Paskleidus darbų pluoštą atrinkti apdovanojimui trijų amžiaus grupių mokinių kūriniai.

Jauniausiųjų, 7-10 metų kūrėjų, darbuose atspindėjo įvairūs mitiniai personažai, išraiškingai sukurti, spalvingi keramikos darbai. 11-14 m. jaunieji dailininkai šiame konkurse naudojo įvairesnes menines technikas, jų mitologija atsivėrė savo kūrybiškumu, praeities paslaptimi ir žavesiu. Vyriausieji, 15-19 metų mitologinių lobių ieškotojai pateikė daugiau fantazijos, originalaus temos pateikimo.

Į parodos atidarymą ir nugalėtojų apdovanojimą susirinko iš artimiausių rajonų mokiniai, jų mokytojai Pirmoji dovana mitologinių lobių ieškotojams , linksmas spektaklis pagal O. Peuslerio knygą „Plėšikas Hocenplocas“, režisuotas V. Mičiulienės. Spektaklio aktoriai Subačiaus gimnazijos mokiniai. Dalyvius sveikino gimnazijos direktorė V. Šeškuvienė, Kupiškio savivaldybės kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė I. Mockuvienė. Buvo pristatyta vertinimo komisija. Labai svarbus buvo mokyt. A. Venckaus parodos apibendrinimo žodis. Jis akcentavo pateiktų apdovanojimui darbų temos aktualumą, originaliai pateiktus siužetus ir tam išreikšti pateiktas tinkamas menines priemones.

Parodos konkurso dalyviai buvo apdovanoti laureato diplomais, diplomais, padėkomis ir paruoštu eksponuojamų darbų lankstinuku. Mūsų rajono dalyvių tarpe aktyviausieji Kupiškio meno mokyklos, dailės skyriaus mokiniai , paruošti mokyt. R. Laskauskienės ir R. Kalinkienės. Nuo jų neatsiliko ir konkurso organizatoriai, Subačiaus gimnazijos meno kūrėjai. Juos konkursui ruošė mokyt. G. Vaičikauskienė, J. Petrauskienė, J. Kulnickienė.

Išrinkti geriausieji darbai, išdalinti apdovanojimai, tačiau veikla tuo nesibaigė. Paroda dalimis keliaus į kitas mokymo įstaigas, kad kuo daugiau mokinių galėtų į mitologiją pažvelgti ne tik kitų, bet ir savo žvilgsniu, kad paskatintų domėjimąsi mitologija, etnine kultūra, kad paslėptą kodą įmintų savaip.

                                                                                      Genia Vaičikauskienė

Elektroninis dienynas

 

 

 

Kiekvienas sistemos vartotojas turi prisijungimo vardą ir slaptažodį. Jei iškilo neaiškumų, klauskite gimnazijos administracijos.

UTA

uta